Mancans Sagor I Blod

MANCANS SAGOR I BLOD


Mancans sagor i blod är inspelad under hösten och vintern 1993-94. Detta var min allra första CD- skiva under eget namn så det var väldigt stort för mig.


Jag anmälde mig och det projektband som jag hade då till en talangtävling där första pris var en skivinspelning. Varje band fick spela två låtar och vi spelade sångerna: Här kommer Juni och Pojken på väggen (dessa två sånger hamnade senare på Sagor i blod plattan). Bandet fick namnet: Mancans projekt nr.2.


Mancans projekt nr. 1 var en mera klassisk inspelning av en sång som hette Tale of sadness som jag hade skrivit. Jag hade arrangerat upp den sången för stor kör och stråkinstrument. Jag hade också skrivit en sorts jazzballad som jag inte hittat något vettigt sammanhang för så den sången spelades också in under Mancans projekt nr:1.


Jazzballaden hette Kråkan och var egentligen den första sång som jag ”mera seriöst” försökt skriva på svenska. Tidigare hade jag enbart uttryckt mig genom det engelska språket. 


Kråkan spelades några år senare in igen av Heléne Blad och sången hamnade på hennes CD -skiva ” Den enda flickan”, vilket känns kul tycker jag. Innan min projektserie startade spelade jag hårdrock i ett band som hette Broken Arrow och då skrev jag uteslutande på engelska.

 

På hösten tog vi tag i inspelningen och jag och Mattihas Hellberg

(Noice, Dana Dragomir m fl) jobbade med arrangering. Hella (Mattihas Hellberg) hade varit min musikaliska vapendragare sedan de tidiga tonåren och min närmsta vän.


Musikaliskt var han och jag olika, i den turbulens som uppstod mellan våra olika uppfattningar gjordes en naturlig kompromiss som i de flesta fallen ledde till något bättre.


Jag har förstått att jag kan vara svår att jobba med för producenter.  Jag tror att detta beror på att jag följer ganska så strikt vad jag känner själv för min musik. För en producent eller arrangör, kan mitt förhållningssätt gentemot min musik, vara svårt att slå håll på hos mig.


Jag vill inte göra om min musik för mycket och slutligen hamna i något som jag inte kan känna mig hemma i.

Jag har också en dedikerad konstnär inom mig som inte säljer sig.


Jag fick frågan av BMG (ett av världens största musikförlag) när jag satt på deras kontor i Stockholm om jag kunde tänka mig att skriva sånger åt dom...mitt svar var lika kort som självklart; Nej.


Hade jag tackat Ja så hade jag troligen känt det som att jag säljer mig, kanske var mitt svar inte särskillt igenomtänkt men jag har faktiskt inte ångrat mig.


Jag tror att sångerna på Mancans sagor i blod är inspelade i den ordningen som de ligger på skivan. Den sista låten (Vita ljusen) är skriven under tidspress och låten är annorlunda från de andra i sitt arrangemang. Vita Ljusen är den enda sången som spelades in efter Click-Track på Mancans Sagor I Blod. 

Vi spelade in några extra låtar också och bland annat en tonsatt dikt som heter  Ett som jag läste.


Jag fick ge vika i min ambition att ha med dikten: Ett på Mancans Sagor I Blod.  Så här i efterhand inser jag att det nog ändå var det bästa valet att utesluta dikten Ett från Mancans sagor i blod. Jag var rätt så ovan vid att spela in talad vers. Jag var vissligen nöjd med min dikt men jag var allt för oerfaren för att uttrycka talad lyrik och än mindre erfaren att spela in det.


Omslaget till Mancans sagor i blod gjordes av Mikael Larsson som vanligtvis jobbade med reklamtryck. Det där älskade paret som finns med på insidan av omslaget hade han och jag en del meningsskiljaktigheter om. CD-skivan Mancans sagor i blod handlar mycket om längtan efter kärlek och det är nästan som ett gemensamt tema i alla sångerna på skivan.  Jag antar att jag ville symbolisera kärlek med det där älskande paret i omslaget även om sex och kärlek för mig är två skilda saker.


Bilden på mig på insidan av omslaget är tagen av Hazze Wassén då vi repade in låten Änglaland i en källare. Hazze spelade faktiskt bas under tiden han fotograferade mig, för en så talangfull människa som Hazze är detta möjligt att göra...för de flesta andra skulle nog dessa två handlingar vara omöjliga att göra samtidigt.

Jag har sett Hazze byta strängar på sin bas (mitt i låtarna) under tiden han spelar live med band och det är rätt så fantastiskt att se...:).


Ibland när jag lyssnar på Mancans sagor i blod så slår det mig att det idag är så himla längre sen skivan spelades in. Samhället har ändrat sig så mycket sedan dess och det var verkligen en helt annan tid då än det är idag.


Jag är också mycket tacksam att Micke Persson på TPL Records hjälpte till att sälja skivan i Sverige och utomlands. Jag fick faktiskt en gång ett mejl från någon i Norge som var ”euforisk” över skivan Mancans sagor i blod och det var så klart roligt att läsa.

Skivan har fått någon form av kultstatus. Sången Saras Bordell har blivit mytisk och är kanske den sång från Mancans sagor i blod som blev ”sången framför de andra”.


Jag var bara 23 år gammal när Mancans sagor i blod spelades in men jag hade mycket ambition och drivkraft. Jag blev mycket pushad av Bitte Andersson som sjöng den mesta körsången tillsammans med Mattias Flyckt på CD-skivan Mancans sagor i blod.

Jag är mycket tacksam att hon såg min potential som jag själv var för rädd att se.


Jag hade då en ganska nertryckt självbild och vågade inte tro att jag faktiskt var duktig och begåvad på vad jag gjorde. Min uppväxt hade förvägrat mig att våga tro gott om mig själv och min förmåga. Jag är väldig tacksam för att Bitte fanns med mig under de där åren och jag är henne evigt tacksam


2001 skrevs förlagsrättigheterna på sångerna från Mancans sagor i blod och Höstsånger över från mig till SMT music AB och jag känner mig rätt tveksam till detta avtal idag.


Jag är stolt över den musik jag skrev och den musikaliska glöd som finns på CD- n Mancans sagor i blod. Jag lär inte skriva musik som jag gjorde då igen. Förhoppningsvis leder allting man gör fram till utveckling och kanske mot något nytt som kan vara lika spännande och givande att skapa musik av som det var med Mancans sagor i blod.


Skivans titel (Mancans Sagor I Blod) syftar till att sångerna är "äkta" och är djupt ärliga. Blod har ur lyriskt perspektiv något djupt och icke-förvanskat i sig. Sångerna på Mancans Sagor I Blod är verkligen tagna ur livet och har inget "påhittat" över sig.